Tygtavlor

Det blev ett par nya tygtavlor - snabbt och enkelt!

Egentligen hade jag tänkt måla en "fondvägg" i miniformat, men det var inte populärt hemma.

Som alternativ till en målad vägg har jag därför funderat på att använda mig av tyg.Jag har funderat på tavlor, klä in en kylskåpssida eller vår bardisk.

I fredags fick jag äntligen ett ryck och åkte och köpte en bit linnetyg på väg hem från jobbet. Av mina olika alternativ verkade tygtavlor det mest realistiska varpå det blev 70 cm tyg. Väl hemma rotade jag fram lite gamla restgarner och målade sen av några motiv från våra köksgardiner.

Har man mönstrade gardiner är det inte lätt att få tag på något tyg som stämmer i färg och form för att göra tavlor. Jag bestämde mig därför att brodera något i all enkelhet. Jag ville ha något ganska diskret eftersom färgen på linnetyget är så framträdande.
När jag broderat klart strök jag tyget ordentligt, linne är känsligt men å andra sidan är det lätt att stryka när det är otvättat. Tyget spände jag sedan upp på ett par ramar från IKEA. Ett bra tips när man ska göra snygga hörn är att lägga två veck, det blir oftast jätte bra.Så här ser det ut i vårt kök nu. Jag gillar det, lite mer ombonat med lite abstrakt konst:) Min man bara mumlade när jag frågade honom vad han tyckte om min broderikonst, och det vet jag var det betyder. Han gillar det inte...än. Konst måste få mogna fram :)Emmafåtölj

Nu har det kommit ut en emmafåtölj på blocket.se. Priset är bara 300 kr. Hade jag inte haft tre på lager hade jag köpt den direkt. Du kan gå in och titta på fåtöljen som är till salu på  http://www.blocket.se/vi/18476553.htm?ca=23_15_s

Jag har inte köp något tyg till mina fåtöljer, hittar inget som jag är riktigt nöjd med. Men nu ska jag börja med en i alla fall, det är trots lite jobb innan man ska börja klippa i ett nytt tyg....det blir nog att jag köper lila sammet till slut ändå...Vad dag en sällsam gåva...vad gör du med den?
Sängkjol - rynka eller vecka?När jag köpte min symaskin fick jag med ett tillbehör som jag tyckte var helt onödig. Det var ett liten "maskin" som veckar eller rynkar. Den här asken har legat i ett skåp flera år. Men en dag fick jag för mig att testa den och jag är helt såld! Det är roligt och enkelt att använda den och det blir jätte fint.

Jag började med att sy sängkjol till min flickas rum.Jag har även sytt stolsskydd till vår matsalsmöbel, då använde jag mig av veckfunktionen.

Att sy en sängkjol är enkelt, man gör så här:

1.      Mät höjden från golvet till sängens överkant och lägg till två cm så att bara kjoltyget syns när man sen bäddar. Lägg till fåll/sömsmån, 5 cm nertill och 1,5 cm upptill. (49,5 cm)

2.      Mät sängens omkrets. (6 m)

3.      Klipp ut tyget . Jag brukar ta dubbelt så mycket tyg så i det här exemplet använde jag mig av fyra meter tyg som jag delade på tre och fick då en längd på 49,5 cm *12 m.

4.      Sy ihop delarna och lägg sen upp "kjolen".

5.      Rynka eller använd en "veckmaskin".

6.      Klipp ett lakan i sängens mått (lägg inte till sömsmån).

7.      Sy fast kjolen på lakanet... sen är det klart.Barnbarnen är livets efterrätt.

Källa: Okänd 


Läckra glas


Köpte nya glas på Indiska. Jag ville inte lägga ut dem på bild innan jag visste om det var bra i diskmaskin. Nu har använd dem ett tag och som ni ser är de jätte fina.

Jag köpte fem olika färger och det finns fler att välja på. Att duka med olika färger på glas är väldigt effektfullt.


Underlägget som ni ser har jag också köpt på Indiska och de finns också i många olika färger. Eftersom lila är min favoritfärg just nu blev jag jätte glad när jag hittade dem i butiken, dessutom var det en kampanj typ köp fyra betala tre.
Lär dig livets största gåva, älska ,glömma och förlåta.

Färger

Vad är det som gör att vissa färger är populärare än andra?

Min absoluta favoritfärg är blå. Jag gillar blått i alla lägen, kläder som inredning, ändå har jag inte så mycket blått hemma... längre.
När man väljer inredningsfärger påverkas man självklart av modet. Men det är inte alltid för att de är moderna, utan för att det är just modefärgerna som har så stort utbud. Det är inte lätt att få tag i porslin som är gult när det är helt omodernt. Det spelar ingen roll hur sugen man är på gult, det finns inte att köpa. Second hand är alltid ett alternativ men jag menar rent generellt. Utbudet styr många gånger vilka färger vi väljer och då blir det oftast det som är det senaste modet.

Jag läste i tidningen Dagen om hur olika färger uppfattas av människor i olika länder . En kort sammanfattning av artikeln utifrån färger vi har hemma...

Vitt är renhetens färg som i Asien också förknippas med döden.

Blått uppfattas av de flesta som kyla men det anses också förmedla lugn och harmoni. I Europa och Amerika förknippas färgen med hälsa.

Rosa är upplevs av de flesta som en positiv färg och med associationer till flicka.

Brunt är den färg som påverkar europeer minst. Det associeras som trist och tråkig men också som jordnära och med värme. I Japan och Kina är brunt hatets färg.Inte ens den svartaste timme är mer än 60 minuter.

Jodi Picoult - Allt för min syster

Vill du läsa en bok som berör? En bok som får dig att fundera och reflektera veckor efter att du läst klart boken?
Då ska du absolut läsa Jodi Picolts bok " Allt för min syster".Boken handlar om två systrar. Anna har alltid  funnits för sin äldre syster Kate eftersom hon är en designer baby, en perfekt genetisk matchning till Kate som lider av leukemi.  Under hela sin uppväxt har hon bland annat donerat friskt blod till sin syster.
Anna är nu tretton år och står inför att donera sin njure till Kate som inte kommer att överleva om transplantationen inte äger rum. Men Anna har fått nog och kontaktar en advokat, stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp. Anna älskar sin syster och de står varandra mycket nära, men de båda brottas med mycket svår livsfrågor.
Boken är fantastisk och man har svårt att slita sig från den. Slutet är inte som man förväntar sig, vilket lyfter boken och bidrar till att den lever kvar i minnet på många olika sätt.

Du kan beställa den på www.bokus.com, där kostar den 39 kr.


Kärlek övervinner allt.
Virgil ( 70f.kr - 19 f.kr)

Julkort

Snart är det dax att beställa julkort...

Att tillverka sin egna julkort är alltid kul. Men det tar sin tid och skickar man mer än 100 stycken är det kanske lite övermäktigt. Inte för alla...

De senaste åren jag varit glad om jag hunnit med att skicka korten innan jul, därför tycker jag att det är kanon att beställa kort på barnen. Jag gillar inte julkort på mail, jag vill ha riktiga kort som jag kan sätta upp på väggen, det är lika viktigt som att ha en äkta gran på jul.


  

Ett jättebra företag att beställa sina julkort hos är www.vistaprint.se  . Bra utbud, bra priser, bra service.
Jag har bara goda erfarenheter. Jag var sen förra året med att beställa korten, men betalade man lite extra gick det bra att få en snabbleverans.

Man behöver inte har kort på sina barn...jag funderar att göra julkort med förra årets julgran som motiv, eller varför inte min fina julkrubba... Det är ju bara fantasin som sätter gränser.
Jul är ingen säsong. Det är en känsla.
Edna Ferber

Överkastet är klart!

Nu äntligen är jeansöverkastet klart.
Det var lite segt i slutet... Det blev ganska tungt, ändå fodrade jag de med så tunn bomull jag bara kunde hitta.
Fodertyg är ett alternativ, men det bara glider.
När man klipper och syr gäller att vara noggrann från början. Jag var petig, ändå fick jag  flera gånger ta upp sömmar för att de inte stämde mot varandra.


 


Min lille kille är nöjd och glad, alla de svarta detaljerna är nu borta från rummet.
Nu är jag ute efter någon rolig lampa, men det är nog bäst att han får vara med och bestämma.
 
Tiderna har förändrats, min lillkille börjar bli stor och vet hur han vill ha det i sitt rum:)Tänk på...Den som talar illa om någon i din närvaro, talar illa om dig i din frånvaro.


RSS 2.0